Godišnjica Nikole Čupića

278 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

Говорећи о грчкој гимнастици, поменули смо, како су још Грци увиђали рђаве последице прекомернога развијања мишићне снаге. То нам сведоче мишљења њихових философа, а нарочито Аристотела, који је одсудно устајао против занатске — атлетске гимнастике.

Ксенофон прича, да је Сократ о гимнастици рекао ово: „Ви ми се смејете% Ваљда се тога, што кретањем окрепљујем здравље своје; или што при. обеду и спавању тражим за се више ваздуха; или зар с тога, што баш таква кретања тражим, поред којих нећу, као тркачи, да имам ноге дебеле а плећа узана, нити као борци у песничању, с дебелим плећима а танким ногама, — већ жоћу да се напрежем целим телом, да га свег подједнако јаким учиним 2“...

Онима, који нису лекари, може чудновато изгледати да атлет, с изванредном телесном снагом коју показује његова одвећ развијена мускулатура, није ни у колико здравији од других, шта више, да га баш његова велика снага чини слабим, неиздржљивим. Ма колико то изгледало парадокено, ипак је тако. Сваки лекар познаје велики број људи, чувених гимнастичара и акробата, који су много јачи од њега, али с којима он не би мењао ни плућа, ни систем варења, нити икакав други орган.

Физиолошка нам испитивања показују штетност прекомернога развитка мишића. У потврду тога, поређаћемо укратко неколике резултате новијих испитивања .