Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 983

Вежбање (Тташегипо) састоји се делом у томе, што тело доводимо у стање да мишићном контракцијом (грчењем) достигне већу моћ; а делом у томе, што се промена материје ограничава: тело ради штедљивије. Други се важан Фактор находи у томе, "што мишићи по запремини расту, дебљају, чиме 'постају снажнији и способнији за дизање великих терета.

( овим променама Мосо је, с професором Адуком, чинио опите на пет ученика, који су се свакога дана, кроз неколико месеца, вежбали на барнама и трапезу, снимајући и мерећи прецизно обим њихових руку и трупа, и пратећи напредовање мишића. Растење мишића показало се већ после четири недеље на плећима, трупу и ногама. А о растењу саме снаге, Мосо вели:

„Ток је растења снаге заплетенији. Ми растемо у енази гимнастиковањем, јер се навикавамо на продукте умора и оне талоге, који се у радним мишићима стварају. Али, јачи постајемо и тиме, што мишићи, надраживани вежбањем, дебљају и расту у обиму. Наша су испитивања ишла на то, да. оба, ова фактора подвојимо. У току вежбања лако се могло приметити, да се у снази добија пре него што је и опажено растење мишића у структури. Вежбањем смо достигли максимум у интензигету, полажући при том мању вредност на физичку снагу, која се развила до највишега ступња; и корист, која се добија из ових вежбања, могла се опазити још и онда, кад су мишићи, после одмора од неколико месеца, поново спали на свој пређашњи облик“.

За потврду овога последњег, Мосо наводи јот једно испитивање с проф. Адуком. Општи су вршени на гимнаст. трапезу. Адуко се, дохвативши