Godišnjica Nikole Čupića

. ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

~) ср ~

скоком полугу тралпезову, подизао у вис толико да му брада доспе до полуге, и спуштао се док му се руке сасвим не опруже. У почетку је могао изврштити 11—12 таквих вежбања, док га умор не савлада; а посведневним вежбањам дотерао је до 22. да то време мишићи су му поступно расли; али су после године дана мировања сишли на пређашњи · изглед. Међу тим, кад проф. Адуко отпоче тада исте опште, могао је одмах, у самоме почетку, иввршити на трапезу 14 уздизања.

На основу тих испитивања Мосо изводи закључак: да утицај. који вежбања чине на нервни систем (унутрашњи утицај), траје дуже него утицај на мишиће (спољашњи).

„Мислим, вели Мосо, да се напрезања у гимнастици, која су окарактерисана као шкодљиви надражајн, морају избегавати, и да гимнастичка вежбања треба. пре свега, подешавати тако, да више утичу на нервни систем (унутрашњи утицај). На тај ће се начин нервни систем поступно навикнути да утиче на мишиће тако, како ће се назнатном применом енергије постизавати што је могућно већа корист за тело. Гимнастика, која има научну основу, не сме се обмањивати оним мишићним развитком, који производе атлетска вежбања.“

Ширење груднога коша најважнија је појава, коју гимнастика изазива. Њу су пспитивали многи знатни Физиолози.

Може се у опште узети, да је од 100 лица, која су се шест месеца вежбала гимнастиком, КОД 66 примећено растење груднога коша, код 16 на. против — смањивање његова обима, а код осталих се нису опазиле никакве промене.