Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 985

Већ ови бројеви довољно показују, како је прецењивана вредност барна, рекова, трапеза, гривана, и великих тегова, кад се тврдило да те справе служе на развијање мишића, припетих за грудни кош, и да је то развијање корисно за обично дисање.

Што грудни кош расте у обиму, то једино још не чини поправку животних услова у организму. Мосо је у нарочитој расправи о дисању доказао, „да сви ми удишемо ваздуха много више, него што је за живот потребно“...

Сем тога, и испитивања ПОг. Кобов-а доказују, да се вежбањем у маршевању постиже проширење грудне дупље а тиме им увећавање животне моћи.

„Баш и да се призна, вели Мосо, да је у проширењу груднога коша један од оних физиолошких циљева, који се гимнастиком имају да постигну, ипак би била потребна реформа њенога програма, јер се тај циљ боље постиже методом шведске гимнастике, него ли употребом немачке“.

Мосо наводи речи Францускога физиолога Г6тепу-а; «Шведска кретања вазда“ утичу на скраћивање леђних а издуживање грудних мишића. Може се приметити да је то у опште противност онога, што ми чинимо у нашем систему гимнастике са справама. На справама за пењање, на утврђеним барнама, трапезима и гривнама, преовлађује непрестано грчење мишица, скраћују се грудни а издужују леђни мишићи. То је узрок што се код наших гимнастичара у опште не находи оно лепо држање младића и девојака, које нас је изненађивало у Шведској за време нашега бављења“. —