Godišnjica Nikole Čupića

286 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

Мосо је чинио студију о променама, које се дешавају на срцу за време мишићних напрезања при вежбању на трапезу и барнама, па је нашао да наступају јасне неправилности у ритму куцања срца.

За време дужег мишићног напрезања ремети се крвоток; то се опажа по отицању вратних жила, по јурењу крви у лице, по модрој боји коже. Основ је у томе, што нервно деловање не можемо ограничити на једну, одређену мишићну« групу, кад је потребно да се истакне јака снага. Пошто се скоро сви мишићи на телу, а нарочито трупни, стављају у покрет, отежава се циркулација крви; осећамо се изнурени и морамо да попустимо у напрезању: више са оскудне циркулације крви и отежанога, дисања, него ли са исцрпљења мишићне снаге.

Отуда, за време јакиг напрезања, срце не куца више правилно, и та нетравилност траје још дуже времена, пошто је вежбање на гимнаст. справама престало.

Мишићне контракције, које често долазе при вежбању на гимнаст. справама, имају у Физиологији своје одређено име — називају се тетанске (тј. укочено-грчевите, збагткгашртаг е).

Ту;

Реформе у гимнастици. Покрет у корист игара. Игре у Енглеској.

Данас је, може се рећи, опште мишљење: да се гимнастика мора реформовати.