Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 315

здравља у народу и школској омладини, — данас смо у том погледу немарнији, назаднији ! Зар то није за јадиковање и осуду“

() телесном вежбању у старије доба српско имамо податке у предањима, која нам је сам народ сачувао — у народним песмама.

Историја нам ништа не казује о начину спремања и вежбања оних момака, који су сачињавали редове српске војске под Милутином и Душаном, под Лазаром и деспотом Бурђем; она нам не прича, каквим су се гимнастичким и витешким играма развијали они врли јунаци, који на јуначким мишицама, издигоше Неманићску Србију до највишега сјаја пи величине, и они, који славно падоше на Косову, као и они, који јуначком крвљу залише сваку стопу српеке земље, бранећи је од непријатеља.

То нам народ накнађује у предањима својим.

Народне нам песме често и јасно казују: о скакању „скока јуначкога“, о трчању „трка пешачкога“, о одметању „камена с рамена“, о гађању копљем и џилитом, о стрељању „кроз прстен јабуке“, о ловљењу „по гори зеленој“, о јахању „коња халовита“, о борењу мачем и топузом, 0 дељењу „јуначких мегдана“...

У песми „Наход Симеун“ нарочито се вели:

„Једно јутро у свету неђељу Изашли су ђаци намастирски, Те е' играју игре свакојаке, Скачу скока, мећу се камена, Прескаче им Наход-Симеуне, Прескаче им, каменом одмеће“,..

Поред многих других песама јуначких, у којима се казују разне врсте гимнастичких и витешких