Godišnjica Nikole Čupića

324 ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ

заснивач. Па ипак, кроз 15 година борбе за опстанак, друштво је стојало на расположењу сваком увиђавном грађанину и младићу, а вазда је предусретљиво примало у своју средину и ученике средњиг; школа, а нарочито од онога доба, када је гимнастика по школама била занемарена.

Год. 1892. засновано је у Београду и друго тимнастичко друштво „душан Силни“. За доста, кратко време свога рада, ово је друштво показало довољно живота и енергије, како придобијањем што већега броја чланова, тако и великим бројем јавних часова. Његов рад на јачем ширењу идеје о потреби телеснога вежбања огледа се у оснивању подружина пи у другим местима, а нарочито у новоослобођеним крајевима. Пре краткога времена друштво је добило јачега полета, светковином освећења заставе своје, на коју је прикупило гимнастичаре и из других крајева српских и словенских. Ово освећење заставе одликовано је кумовањем Њ. В. Краља, који је и овом приликом дао видна доказа, колико му напредак омладине на срцу лежи.

Ограничићемо се само на овим кратким напоменама о нашим гимнастичким друштвима, не упуштајући се у детаљније претресање и оцену њиховога досадашњега рада и правца, којим је гимнастика негована у њиховој средини, и остављајући да другом приликом о томе говоримо. А овде ћемо им упутити још неколико искрених речи.

У последње време покушавало се и радило на томе, да се ова два друштва, Соко и Душан Силни,

споје у једно гимнастичко друштво; но то се није.

могло остварити. И ми находимо, да би овакво спајање било корисно по саму ствар; центар, из којега треба да потиче живља иницијатива око