Godišnjica Nikole Čupića

о ~

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 3

Зар не бисмо могли потпомоћи, да се овај лепи обичај народни подржи, унапреди и развије у већој мери:

Кад би се у прво време обратила већа пажња на неколике такве саборе на подеснијим местима; кад би се на њима приређивале мање изложбе тканина и других рукотворина из оближњих места; кад би се игри и утакмицама дало више полета каквом наградом или одликовањем; — зар то не би уздигло значај сабора“ Зар у њима не би било користи за привредни напредак народни“ Зар они не би подстакли бољи телесни развитак омладине, која би се са више воље припремала за надметања у играма: И зар, најпосле, код таквих сабора, не би било користи и за културни и за национални напредак народни 2...

Данашњи су Грци, подстицајима из Француске, покушали да обнове старе народне Олимпијске игре, увиђајући у њима подстицај како за унапређивање Физичкога развитка, тако и за буђење свести и духа народног, за ојачавање његових националних осећаја. Немци су своје гимнастичке светковине пригрлили као сјајне народне светковине; а баве се мишљу и истраживањем начина, да се њихова Седанска светковина учини што већом, општијом и сјајнијом народном еветковином, па находе да ће у том погледу бити најбоље и најкорисније: ако се за њу вежу утакмице у гимнастичким и народним играма, ако јој се даде облик грчких Олимпијских игара...)

7) Види „Јаћгбисћ Еаг УојКкз- ппда Јисепазрлеје, 1896, а на име, награђену расправу: „ТРге згта аге бјјеп сћеп Кезте Дез дешлзећеп Уофкез гедетазз 2: тејоттаетеп ита ги таћтеп Уо!Езјезтет г1 дезбаћеп 2“ ч. Пг. Е. уУушее; и чланак: „Пе Зедап-Јиђејељет“, у. Ргог. ОПг. Косћ; као и чланак: „Е'т дештећ-патопалев ОТутрга“, у. Пг. тед. Е. Зећпае.