Godišnjica Nikole Čupića

78 ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

аустро-угарска је свита примила и повела даље у Беч турскога, а турска је свита узела пропраћати аустро-угарског посланика.

Први парадан дочек био је у Будиму. Посланик је предао будимском везиру своје поклоне, а овај је дао посланику и свити шездесет кафтана, које су одмах поврх свога одела обукли, тако да су се у тим кафтанима од везира натраг вратили. Осталој свити раздавано је ткиво пурпурне и црвене боје за хаљине.

Кад се посланство кренуло из Будима низ Дунав, путовало је без запрека, до Сланкамена, где се уставило, да би се удесио дочек у Београду. Турску војску која им је овде на дочек изашла писац описује тамним бојама. За старије каже да су изгинули у бојевима с Аустро-Угарском у прошлој години, а места су им заузели синови, још недорасли и неразвијени.

У Београду су пред посланика изашли: кајмакам управник вароши, капиџи-баша п коморник султанов Хасан-ага, којега је велики везир изаслао посланику у причек. Пошто су се поздравили се послаником, они га одведоше у шаторе за њ спремљене на коси брега, не далеко од реке, где је посланик радо остао, не марећи да улази у варош.

Путовање од Беча до Београда било је од најлакших у оно време, зато што је било на чамцима. Чамци су се ређали један за другим, и кад се где пристане, хватали су толико места, да су изгледали као Флота, а свита кад изиђе на обалу, као мала војска. „Пријатно нам је било — вели писац »у оваким приликама ходати међу Турцима и