Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА __ 105

() овим пољима напомињем и то: да, скадарско поље даје два рода а зетско, полимско, пећко и ђаковичко дају по један род, ну пећка и ђаковачка поља дају толико рода у храни, да у томе достижу скадарску долину.

На изворима Лима у Врмоши и на изворима Таре у Веруши клима је оштра, права планинска, и за то те двије долине сем по мало овса, елде, јечма, кромпира и купуса по ториштима не дају другога рода за храну. Од воћа у овим долинама нема ни дивљака, а о питомом воћу нема ни. говора.

Са воћем комеко подгорје у ближим својим долинама изостало је млото иза долине подримске и "зетске. На Тари од њених извора до Колашина сем по које дрво трешњево нема никаквог воћа. Тако стоје и њене притоке Дрцка и Врањештица, исто је тако са Брскутом и Лијевом Ријеком до брда Вјетерника Братоношког.

У Гусињу и Плаву његују се јабуке, крушке и шљиве, али са слабим успјехом.

У долини, полимљу, око Андријевице, и по Асу има шљива, јабука, крушака, трешања, дренова, 'а могло би бити и дуња, јер их има код ђ. Стубова у манастирском шљивару.

По Асу око Берана могла би се обратити већа пажња неговању воћа и с добрим успјехом. Око Аса има и таквих мјеста гдје би се могла чинити проба е виноградима, и сви су изгледи да би их могло бити. | | |

Руговом до Пећких Испосница и Пакљена и Дечанском Бистрицом до Плијеша нема никаквог воћа. По селима и окутњицама руговским воће су замијенили четинари и остала гора планинска.