Godišnjica Nikole Čupića

106 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

У Пећи и пећкој нахији на југу, у Баковици а нарочито Реци и око Дечана воће је право богаство те заиста дивне долине.

Како у Џећи тако и Баковици има многих прста јабука међу којима прво мјесто заузимају ледењаче, такође има многих врста крушака и шљива; коштана читавих браника, којима су обрасле све ниже косе толико да престављају читаве забране и. шуме по цијелом подгорју Старе Хвостаније од. Дрима до Пећи, од Пећи до Дечана и од Дечана по врх Рске (А лтина) до Ћае-Морине и Малесије. Даље пећка и ђаковачка нахија имају у изобиљу ораха, дуња, дудова (мурава), кајсија (шефтелија, зерделија), бресака (прасака), трешања, вишања, мушмула, дренова и дивних винограда међу којима важе као најбољи с родом особите врсте виногради око извора Дрима у Радавцу, Јабланици пи Студеници.

Грожђе је из ових винограда посластица богатим беговима, и већином су својина пао Мамут-беговића у Пећи,

Свега овога има и Зета, само што још тамо треба додати маслине, смокве, шипке (нарове) и кошћеле. У Скадру са бољим неговањем може бити лимуна и поморанаџа. Од екадарских винограда важе као најбољи у брду Барљану на лијевој страни ријеке Кира, — и тако сада може се замислити каква је Зета питома, а с тиме и какво је све комско подгорје са воћем.

По неким мјестима око планинских ријека, као н. пр. око Дрцке налази се џбунова огроза (рутоваља). Клеке (вење) има скоро по свима планинама толико, да би се могла извозити, од које сељаци праве своје омиљено пиће водницу. По планинама такође много има боровница, јагода, китњача и малина.