Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 107

Но ко би желио да у природној љепоти проведе годину, тај би живио преко зиме и с прољећа у Скадру, љети у полимљу, а с јесени у Реци, око Дечана и у опште у подрамљу.

Кад у скадарском пољу зру жита, жњу се и сију друга, за други род, тада у Подрими класају, на Лиму кољенче, а на Тари су у јеку траве.

Када је скадарска долина покривена сва зе»леном гором, тада у Подрими почиње да листа, на Лиму тек што је набрекнуо пупољак, а Тара тада тек копни.

ЈУ ШУМЕ

Љепоту природну каква је у комском подгорју "тешко је нацртати и преставити у оној љепоти каква је у ствари. Ну од свију природних блага, којима је украшена српска земља, украшено је и комско подгорје, али од евију тих украса шуме су на првом мјесту, и ове тамо је одгајило мјесто и вријеме тако богато, да се у томе сем шарског подгорја не може с њиме равнати, ни једна подгорина; ну комско подгорје богатије је четинарима од шарског.

У комском подгору све планине, брда, и све ријечне долине у свима правцима које рало и коса не дохваћа притисла је гора и има је сваковрсне.

Четинари који расту у комеким планинама ови

"су: борови црни и бијели, молике, смрче, јеле, тисовина и клека; њих има по свима планинама комским на југу до Хотских Гора и Кастрата, скадарском Малесијом, око Проклетије до Дрима према Ко-