Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 109 боровњацима којима ни стока не може да нашкоди. Боровнице дају богати род, које кад узру, бере свако ондје гдје хоће. Оне су својина свачија, род им је величине зрна вењина и вкусан.

Ратови свуда сатиру гору. Ову су код нас сатирали Турци у рату и миру ради њине сигурности, но и у комеким планинама они су је сатирали, нарочито јеле, и у опште четинаре, и то највише у полимљу.

На Лиму, када је год било каквога рата, скоро свако село морало је сагорети, а у сваком селу свака је кућа брвнара, и кад је у рату горело по хиљаду таквијех домова, тада је по рату требало за сваку нову кућу одесјећи у најмању руку по 100 јела, а на Лиму то је свагда важило као законско правило да свака кућа буде од четинара: смрче, јеле и молике.

Поред тога, што су се тим узроком четинари проређивали, Турци, су и наредбом дизали народ на горосјечу око путова и пролаза. Така је наредба била на Лиму 18693 године, и по тој наредби била је сатрвена сва гора око свију путова по четири километра. |

Ну борови су сатирани и иначе ради луча и катрана, а молике ради грађе бољијех домова и ради крова шиндром. Тим истим узроком сатпру се и сада борови у Малесији.

Четинари сатпру се јако и сада ради грађе љетнијех станова по планинама и катунима, а кад се узме у рачун и то да свако село има свој катун и свака породица свој стан, то онда излази велико сатирање горе. Но преко зиме сатиру се четинари и ради исхране коза.

Сада од неког доба наишла је биједа, те се сатиру четинари највише око извора Дечанске Бистрице