Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 195

У осталом на г. Лиму нема села ни мјеста које нема свог историјског значења, како из старијег тако и из новијег доба.

У! СТАНОВНИШТВО И НАСЕЉЕ

Становници су комског подгорја Срби православни, поарнаућени и Мухамедове вјере. Арбанаси Мухамедове вјере п католичке, и по варошима нешто Турака, но њих је мало.

Подгорина комска у старо вријеме бијаше насељена Србима, на западу око извора тариних и притока морачких, на сјеверу око Таре и Лима, на истоку око извора Лима, горњега Дрима и Подри· мом до ушћа Црнога Дрима, и на југу по зетској долини, око Бојане и по задримљу до морских обала.

Тада је на југу било Арбанаса само на лије-_ вој обали Дрима у Малесији, од којих је неки дио спадао под Скадар а неки под Дукађин — Призрен.

Ну и за времена турског господства тако је насеље остало све до Синан - паше, џи било је без икакве штете за Турско господетво, ну од неког доба православна вјера била је мухамеданском много потиснута, али ерпски језик и живаљ народни ипак бијаху у престижу све до сеобе Патријарха. Пресељење пак донијело је и друга. два зла, најезду горских Арбанаса и Арбанашки језик у питоме долине Метохије, Зете и полимља којима се немоћни остатак Срба, да би само на своме огњишту остао не покренут, морао покорити и по језику и по одијелу. Арбанасима опет није било стало за одржање