Godišnjica Nikole Čupića

170 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

— на ЂБурђев-дан — само њега остриже и тиме завршује св. обичај.

Ова стрижба угича пропраћа се особитим весељем домаћим пи угошћавањем евију оних који су дошли и честитали стрижбу угича, и све то пропраћа се свирком и бубњевима у свечаном одијелу, а с тиме је и сва спрема за полазак на катун готова и сад се само гледа је ли планина копна, ври јеме и чека угодан дан.

Пошто је све то тако спремљено и свршено, остају још неки дан на дому, па кад планина окопни и укаже се лијеп дан, чобани изјаве овце и другу стоку, тада полази и планинка на катун а с њоме и сва ситна задруга домаће чељади. У катуну смјести се свака Фамилија у свој стан и овај постане кућа весела,и ако је до тада изгледао као каква гробница, а катун као пусто село.

Један је катун обично једнога села, у коме свака кућа има и свој стан, и ових може да буде у једном катуну по стотину и више. Катун је обично подигнут на каквом оцједитом мјесту, близу горе и близу воде каквог извора, а да катун буде-у свему погодан, гледа се и на то да има у близини сметова и јачих потока за воденице, којих многи катуни и имају.

Стан је зграда начињена од јелове горе, а да се начини добар стан какве сада од неког доба Арбанаси граде, треба утрошити етотину јела. Он се гради у форми нашега писмена П, направе је просте али сигурне од пушке и земљотреса, гради се у сјек слажући јелу на јелу, — облицу на облицу, с којих се само кора скида, између којих са стране домеће се и трећа облица коју између дирека вежу кушаци, и кад се тако с четири стране ујемчимч