Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 171

наслаже 40 облица са сваке стране по десет, онда долази кров од издубљених облица на форму ћерамиде и таке двије облице заклапа трећа тако сигурно, да никада стан прокапати не може.

Већи стан може да буде дугачак до 20 и широк до 10 корака. Овакве станове имају само Арбанаси, Малесори, Плављани и Гусињани. Станови на црногорској страни исте су форме но слабији су, од ујамчених подница штицама или лубом покривени. Унутрашњост је свакога стана једнака, има два _ одјељења, прво је за становање планинке, чобана и остале чељади, а друго је млијечњак. У првом ложи се ватра, готови јело и кува вареника (млијеко), а у другом наређане су карлице, у њима се разлијева узаврела вареника, с којих се послије најмање трећег а најдаље седмог дана скида скоруп, меће у велико корито и посоли.

У млијечњаку су и остали судови, у којима се сабира скоруп, сир слани, спр меки јамужни, павлака, мјешавина, масло, урда, цијеђено млијеко, троп и шулина.

1. Скоруп. Кад се скоруп скине с карлица, меће се у велико корито и посоли се, а кад се корито напуни, онда се скоруп мијеша варјачом. Кад се почне мијешање, у почетку скоруп постаје жидак, од прилике као разбијено кисјело млијеко, ну, што се више мијеша из њега почиње да се одваја нека вода и скоруп постаје све гушћи и напослетку тако се згусне као тијесто, и тада је готов, меће се у качицу или у чапру (мјешину), затвара, притисне и тако оставља за зимовник. и

Своруп се скида и купи од Бурђева дана до Петрова. дана, а најдаље до св. Илије, а од млијека