Godišnjica Nikole Čupića

112 ВАСОЈЕВИЂИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА '

са кога је скоруп свинут, _прави се сир варевни пи · Спр слани се спри од млијека, са кога је скинут скоруп на познати начин. Он се прави овако: из карлице саспе се млијеко у котао, сипа, се сириште, за тим се котао настави на тиху ватру и стоји тако докле се млијеко мало утопли и појави се сурутка, а кад се на млијеку покаже сурутка, скида се котао и меће крај ватре на подметнуту супражицу, и тада се почиње најприје кашиком притискати сир и одлијевати сурутка, за тим се узима горужда иди саплак п сад се овим збија спр и одлијева сурутка (ира), и то се тако циједи све докле остане чист сир. Тада се простре цједило и у њега се изручи сир, веже се и објеси као грудва да се још циједи, п тако стоји све докле год искапље и последња капља сурутке. Кад је и то свршено, тада се меће груда са цједилом на углађену плочу и другом тежом се притисне, п тако стоји до другог дана и тада изађе груда као погача. За тим оставља се тако и стоји у млијечњаку неколико дана, па кад се таквих неколико сабере, онда се сијечу на Фелије и слажу у кацу солећи сваки ред. Кад се тако каца напуни, прелије се са мало сурутке, затвори и оставља за зимовник. Овај се сир скупља од раног прољећа до Петрова дана, од када почиње куплење мекога сира. | 3. Меки сир — јамужни — мјешавина — сири се од Петрова дана до јесени. Он' се справља од некуваног млијека овако: пошто се млијеко помузе, проциједи се, метне се на ватру да се смлачи толико као вода за бријање, тада се скида, метне се крај ватре да му одржава топлоту, и у тако смлачено млијеко сипа се сириште. Кад се на подсиреном мли-