Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 173 јеку појави сурутка озгор, циједи се од ове онако исто као и сир варевни — слани,

· Кад се груда изциједила, извади се, на ситно се истроши, у карлици посоли, и тако усољен сир меће се у кацу, чабар или у мјешину, затвори се и за зиму оставља притиснут тежим каменом.

Овај је сир мастан, укусан и особито добар, зато што се прави од чистог млијека, са кога се не скида скоруп, нити се вади масло.

4. Урда. Од сурутке (ире) овога сира вади се урда овако: Сурутка се саспе у котао, настави на ватру, и кад почне да се загрејава, избацује ситне мјеурове на врху у виду пјене, од којих тежи дједићи падају на дно котла. Мјехурови скупљени озгор на суруци опјене се кашиком и мећу у спремљени суд, за тим се изручи сурутка и урда која је пала на дно опет се извади и изгребе кашиком и метне у поменути суд, посоли се, измијеша, и урда је готова.

_ Ко хоће да му урда буде боља, укуснија и маснија, тај сипа у сурутку по једну чашу варенике и ло једну чашу кисјела млијека, и заиста тако извађена урда много је боља, укуснија и добра је за смок.

5. Масло. У јесен престаје купљење и овог спра и тада се од варенике — млијека — измета масло. Ово се измета овако: Помузено млијеко саспе се у стапу и тада се ово бије — бућка — нарочитим штапом, на крају кога утврђена је округла дашчица — врчка. Млијеко се бије мицањем штапа на више и на ниже, што се ради све дотле, докле се масло згрудви и одвоји од млијека, које за тим остане врло слабо.

6. Масло топљено. Ово се вади топлењем из скорупа. То бива лако: метне се скоруп у котао, на