Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 175

То бива овако: Арбанасин који има н. пр. 300 оваца по издигу на катун остриже сам 250, а 250 остави за дан свечане стрижбе, када ће у част ове да прави весеље.

Када се томе стрижбеном весељу примакне дан, онда оде домаћин у оближњу варош и покупује све "што му треба за тај дан за дочек званица и пријатеља, као : кафе, шећера, дувана, ракије и још које каквих ствари, па кад је све то спремио, договори се с домаћима и утврди дан када ће да буде стрижбено весеље, и тада иде и позива све своје пријатеље да му на ово дођу, и ови му уочи тога дана дођу, које он тако дочекује као да му на свадбу долазе. Ојутра дан домаћин изнесе ножице за онолики број пријатеља, колико ће их стрићи, тада се пријаве овце на одређено мјесто пи свечана стрижба отпочне, која кад се доврши с последњом овцом, онда сви присутни томе чину пуцају из пиштоља плотуном преко оваца, од које пуцњаве с мјеста стрижбеног овце побјегну, а то се тиме и тражи, и што су овце више уплашене и брже побјегле, то је тек добро. По свршеној стрижби гости оду стану и тога дана проведу у највећем весељу и части пропраћајући ово гађањем нишана. Од њих неки сутра дан оду, а неки остану по три и по седам дана. | |

Слично овоме имају Арбанаси још један дан весеља, а то је дан када сјављују овце с планине дома. Ово се дочекује свиркама, бубњевима и шенлуком из пушака. Тога дана чини се велико весеље и ко год дође на добродошлицу сматра се за пријатеља, буде угошћен онако као и на стрижби и тиме се код Арбанаса свечаност пастирска свршава.