Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 18!

ХЛ ГРАД ПЛАВ

Неколико пута био сам у Плаву, негдашњем граду на извору Лима, од кога као тврђаве данас не познаје се ни темеља, ма да та варошица и сала · постоји са близу 800 домова, и својим старим називом. Такође ни у околини Плава, сем брезовичке цркве, и старих назива, као: поља, брда, планина «и ријека нема данас ни једног споменика из раније прошлости, који би овој дивној долини још више природну љепоту зачињавао, а бидо их је. Истина, је да све своме времену одговара, али је истина. да су и људи времену остали дужни, па и данас му дугују много, тако је и са Плавом.

" Плаву све природне љепоте дао је Бог, као: планине, којих се љепоти и богаству заиста дивити морамо; долину коју су косе планинске уза се као на ланцима од свуда јако везале; поље истина мало, али и ово главицама као клобуцима искићено; бистријех ријека, потока и извора као кристалисаних, а свему томе као зачин дао је п богато језеро које мјештани називљу Плавскијем Блатом; и творац приче о постању Плавскога Блата боље би погодио, да је казао како је ово језеро постало по благослову него ли по проклеству Светога Саве.

Плав је на источној страни свога језера, од овог одијељен нискијем, но јакијем бријегом, у долини око ријеке Бобезе, која се озгор до у Плав зове Ђурицком Ријеком. Положај му је корптаст, са отвором сјеверо-истоку; подијељен је на двије чаршије — горњу по бријегу — и дољњу око ријеке — а дијели се и на неколико махала, од којих је са старим називом махала „Обор“, док остале ма-