Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ МЕТОХИЈА

хале носе племенске називе, а те су, ове: !. Махала Реџепагића; 2. Шабовића; 83. Мусића; 4. Шаровића ; 5. Шамановића: 6. Сујковића; “. Медунска махала; 8. Прашчевића бријег; 9. Купусмаала; 10. Одевића мала и 11. Обор-махала.

Џлавеке су куће до скора све биле брвнаре, а у последње вријеме почели су и куле дизати, те таквих сада има неколико, и све су са мазгалама (пушкарицама) удешене за одбрану од међусобнијех зађевица, јер се у Плаву племена често закрве.

У Плаву су двије џамије, брвнаре ; једна је Реџепагића, дољња; а друга Је осталијех плављана, горња ; Срби цркве немају, али се црквиште знаде и познаје се; она је била на мјесту званом „Метериз“, које и сада стоји празно са диреком Св. Трапезе; ово је више пута на излазу из Плава за Гусиње. '

Сама чаршија не броји више од 50 дућана, па и овај број слабо ради, нарочито преко зиме, но љети је доста жива, што долази од катуна, којих је велики број по плавским планинама, на које имају пи царске берате: Реџепагићи, Омерагићи и Раденовићи од којих попашу дају у закуп скадарској и ђаковачкој Малесији. '

До половине овога вијека Плављани су добро = беговеки живјели, нарочито Реџепагићи, јер све горње Полимље до Тиврана, доље испод Берана, на Лиму, било је њихов спахилук, а од како им је ово отпало, дали су се земљорадњи, али су и ове мало имали, ну срећом њиховом Реџепагићи су наслиједили чивлике Али-паше Гусињеког као рођаци, што их је јако помогло, а ослобођени су и од царских дација.