Godišnjica Nikole Čupića

ШКОЛЕ И ШИРЕЊЕ ПИСМЕНОСТИ 193

ставници ових школа такође су примали плату из царске благајнице. Ове школе нарочито су подизане у Цариграду. Једна је постојала у 1Х. веку при цркви 40 мученика. У Х. веку К. Порфирогенет подигао је неколико таквих школа. Крајем ХЛ. и почетком ХП. Алексије 1., Комнен подигао је чувену народну школу при епротињском дому у Цариграду. Овај завод био је врло добро уређен, како у материјалном погледу, тако и у васпитном. Школа _је имала неколико наставника за предавање школских наука па чак и заната питомцима сиротињског дома. Слична школа постојала је и при сиротињском дому на острву Оксији близу Цариграда. Михаило Палеолог тек што је освојио Цариград подигне тако звану граматичку школу при цркви св. апостола Павла. Како вели Ђорђе Пахимер император је одредио годишње издржање како наставницима тако и ученицима ове школе. СО времена на време сам је цар походио ову школу и распитивао како деца уче, какав им је успех ит. д.. Вредне наставнике штедро је награђивао, а о ученицима толико се бринуо да им је сам одређивао време летњег одмора.

2. После ових школа долазе школе црквене, или оне, о којима се старају духовна и свештена лица. Таквих школа постојало је у Византији врло . много. Према месту, где су подизане, према начину ко их је и како издржавао, могу се поделити на патријарииске, епискошске, тшрквене и манастирске.

а) Патријаршиске коле постојале су у Цариграду. Подизане су на рачун патријархов. Он их је издржавао и водио бригу о њима. Једне су биле при патријаршији а друге поред цркава у престоници. "Она поред саме патријаршије служила је за више

ГОДИШЊИЦА ХУПТ 18