Godišnjica Nikole Čupića

256 _ БЕЛЕШКЕ_О ВАРИЈАНТИМА срп. НАРОД. ПЕСАМА

Али пре, но што сведемо суд народних традиција о смрти краља Вукашина, ваља вам у најкраћим цртама поменути једну знамениту историску личност на коју нас народне традиције до некле упућују. То је господар руднички, ужички и сенички, рођак цара Стевана Душана и сина му Уроша — Никола Алтомановић Војиновић.

При крају 1366., још за владе „нејаког Уроша“, букну буна српске властеле противу.цара Уроша, па се пренесе и у почетак идуће године. А када се стиша, Алтомановић бејаше један од оних који као царски одметници бејаху сад самостални господари у својим областима. Те, 1367., године оте Алтомановић својој браћи од стрица, Војиновићима, западне крајеве Рашке, Требиње и јужну страну Хума. Његова се област тада протезаше од Рудника до Јадранског Мора у једном и од Босне до Зете у другом правцу. На скоро дође у сукоб и са Дубровником, који још признаваше цара Уроша те не хте Алтомановићу плаћати царски доходак. За Дубровчане се тада заузе краљ угарски.

Године 1371. Вукашин у савезу са Балшићима бејаше пошао против Николе, али Угљешин поход на Турке позва Вукашина на југ и одведе на крваво разбојиште маричко. Балшићи окретоше лист и нападоше на земље које је дотле имао Вукашин, а у савез са њима ступи и Алтомановић, уступивши Ђорђу Балшићу три предела своја. Друкчију поли- · тику мишљаху водити Кнез Лазар и босански бан Твртко. Они удружише своје спле и нападоше Алтомановића који је био између њихових земаља. АЛтомановић се еклони у град ужички, али га савезници ухвате и ослепе, а земљу његову поделе међу