Godišnjica Nikole Čupića

264 __БЕЛЕШКЕ_О_ВАРИЈАНТИМА СРП. НАРОД. ПЕСАМА

сетити прилика и веза дубровачких с Угарском, за тим околности да су после српске пропасти Угри примили у наслеђе борбу против Турака, па ће можда и верско осећање имати ма и најмањега учешћа.

4.

Као што је познато, народ, певајући поједине догађаје из прошлости своје, памти и опева дела својих јунака, људи који су његова рода и племена, које он воли и који су њега разумевали. Туђини, ма и доста заслужни, не узимају се у глориФико · вање народном песмом. А кад то бива, онда се, готово увек, такав јунак преноси на народно земљиште с именом, дотераним по облику народних имена и надимака. Такав је изузетак и Јанко Хуњадски — народни Спбињанин Јанко.

Остављајући на страну шта је помогло Јанку да му се од стране васцелога народа укаже таква, част као туђину, стаћемо овде само на једном догађају који је остао у народном сећању а у вези с Јанковим споменом. |

То је Јанкова војна с Турцима на Косову 1448 године.

Јанков поход на Косово није непознат сећању народном. Он је сачуван у познатој пословици „страдао као Јанко на Косову,“ познат је и по имену предела куда је, идући с војском на Косово, прошао, и који се и данас зове Јанкова Клисура. Познат је и у причи народној.

Али у народним песмама, онаквим какве су се развијене указале деветнаестом веку када им је Вук приступио да их сабира, није опеван тај знаменити поход Јанков.