Godišnjica Nikole Čupića

~

266 БЕЛЕШКЕ О ВАРИЈАНТИМА СРП. НАРОД. ПЕСАМА 500

У поменутој се песми (бр. 25) пева, како Јанку лопаде под шатор „јунак рањен“ носећи му „тужне. гласе“ о погибији:

Још не бјеше рањен јунак ове рјечи изговорио, Небог рањен јунак,

Око себе угледао често јата клетјех Турци; На прешу ти стануо слузи својој говорити,

; Угрин (Јанко) добар јунак: „Узми, слуго, моја слуго, ту Јанкову добру типницу, „Тере стали по путу дробну спендзу просипати,

„Моју дробну спендзу,

„Еда ти се клети Турци спендзици облакоме, „Докле бисмо ми, слуго, наше главе сахранили „Моја вјерна слуго !“ Пак се бјеше усадио добру коњу (у) сед ошце, Тамо бјеше, низ Косово, брж, од вјетра одјездио, Витез добар јунак.

И Јанко се тиме спасава.

Тумачећи реч „спендза,“ вели Богишић да она | значи новци, благо, јестиво, „али се у простом разговору нигда не чује у том смислу, него значи, трошак“.

Г. Чед. Мијатовић у „Деспоту Ђурђу Бранковићу“ књ. По стр. 129—130. прича, поглавито по Јанковом писму, ову епизоду из Јанкова бежања с Косова :

„По угарским изворима, он је се — видећи да је битка изгубљена уклонио са Косова само с неколицином евојих највернијих пријатеља. Целу ону ноћ — између 18 и 19 окт. — јахали су онако у гомили. Али њих је било одвећ мало, да би се од непријатељских чета, које на далеко облетаху, бранити могли, а сувише много, да би се провући могли, да их Турци не опазе. Смисле да је најбоље,