Godišnjica Nikole Čupića

268 __БЕЛЕШКЕ_О_ВАРИЈАНТИМА СРЛ. НАРОД. ПЕСАМА

9.

У Ш књ. Вукових народних песама налазе се под бројевима 11, 12, 13 и 14, песме које су у међусобној вези као варијанти једнога певања.

Прва је песма „Цар Сулеман и Саво патријар“, у којој се пева како цар пита Ћуприлић-везира на који би се начин земља истурчила. Везир га саветује да на турчење приволи „старца Сава влашког патријара“ у Јерусалиму. Цар пише Саву о томе, а Саво му тражи: |

„Ходи дођи. ка Јерусалиму,

„Те ти клањај за неђељу дана, „Да ти падне ватра из небеса, „И потече вода из камена; „Тад' ћу ти се, царе, потурчити, „И сву ћу ти земљу потурчити“.

Цар одлази с војском тамо и чини све то, али заман. Тада се Саво са својима моли Богу и Бог чини та чуда, те се цар од страха хтеде покрстити, али га одврати везир, а дар даје цркви годишње „три товара воска и тамњана“.

__- Друга је песма „Турски цар и Нико патријар“. Опет цар зове писмом патријара да се потурчи, а патријар му тражи да се моли Мухамеду:

„Нек устави на истоку сунце, „И бијели мјесец на западу „Нека игра за неђељу дана; „Нек пресуши воде шедрване, „И устави Шарац-воду ладну, „Која тече кроз Стамбола града; „Нек се дигну четири планине: „Камендара, над Стамболом градом, „Буковица и Ораховица,

- И Кестена висока планина, „Нека пођу на Стамбола града“. #