Godišnjica Nikole Čupića

о —

БЕЛЕШКЕ О ВАРИЈАНТИМА СРП. НАРОД. ПЕСАМА

родне поетске тековине онолико развио песму о женидби Максима Црнојевића. Ови су ти људи имали дара за стварање и они су стварали; али су умели и запазити шта се од већ готовога може одабрати и као накит употребити. Петрановићев зборник није поуздан за овака поређења, те с тога не можемо о Вишњићу с толико поузданости рећи. Али се претпоставити може, да ни њему није било зазорно чинити употребу од заједничкога блага на општу корист.

По самој природи ствари позајмице се обично чине из бољих песама за рђавије, али народном певачу није зазорно и из слабе песме узети оно што је ваљало и унети у разрађивање друге боље песме. Таком позајмицом песма, ипак не расте много, и кад је певачу стало само до тога да му песма буде што дужа, он се онда служи простијим начином где слободно господари, на име претераним епским понављањем. Зато се, гледајући на дужину песама, тешко може одредити којим редом бивају позајмице; из дужих за краће или обрнуто.

о:

У динамици народног певања, мењању песама и стварању варијаната, мења се и естетичка и етичка страна њихова. ЕКстетичке се измене лакше дају уочити и њихова је појава, тако рећи, спољне природе. Етичка мена бива неосетније, и док је прва у више прилика дошла као намерно тражена, дотле се она јавља као резултат прилика и природе оних који песме препевају и који их примају.

19“