Godišnjica Nikole Čupića

СРПСКИ УПАД 103

проли крив. Али Јаковљевић, иначе брз и на такав суд, претпостави овде поступак који је могао бити погибаонији: пројури па коњу кроз највеће одељење казујући да ће уз Главаша сви изубити главе у лудо, зато ко је рад себи и другима нека се спасава са њим. Ободе коња, и удари натраг. На срећу за њим приста само његов брат Јован, али се и он још исте вечери врати. Од тога доба Стевап за дуже време није смео Карађорђу на очи изићи, па би, вероватно, и главом ллатио да је било штетних последица од његова непромишљена поступка. Доста је што се не спомиње да је после тога имао већу или самосталну команду.

Станоје је после таког поступка Јаковљевићева постао одмах енергичнији и одлучнији. Разборито јунаштво његово награђено је још те ноћи пленом Прокупља.

4.

Главно насеље Прокупља бејаше и тада на левој страни Топлице, али је нешто са свим одвојених и растурених домова и стаја било и подалско па десној страни.

Намера је Главашева била напасти свом силом на варош, изазвати што већи страх, учинити да се на све стране и види и осети српска рука. Тога ради бејаше Прокупље опколио са три стране: са севера, запада и југа. Само источна страна, у главном према Нишу, бејаше отворена: ко буде хитар да побегне нека буде немио гласник Нишлијама.

Анта Протић: помиње да су се од српске стране употребљавале и неке ракетле. По нашим белешкама. видимо да су били неки уговорени знаци за сва три оде-

' Повесница, стр. 10.