Godišnjica Nikole Čupića

112 ДВА ПРИЛОГА

песми другог дела „Сербианке“ како Турке помете и удар грома у њихову џебану на Делиграду.

За то је примирје радила и Русија и Аустрија; за њ се ангажовао, уговарајући мир, и Петар Ичко — али би при турском оклевању оно дошло неку недељу доцније да није Ниш био у страху и да тај страх није побркао рачуне Ибрахим-паши, прешавши и на њ. Према томе ова је срећна диверзија помогла и одбрани и проширењу Србије.

Остаје још питање: докле је трајало ово српско четовање по Лабуг За њ имамо два супротна одговора. По једном је „Карађорђе примио понуду и закључио с Ибраим-пашом примирје на 6 недеља дана, те је турска војска одступила с Делиграда к Нишу, а и Карађорђе је повукао с Прокупља и с Лаба Станоја Главаша са српском војском, па много српских војника пустио, на кратко време, својим кућама.“ ' Други одговор потиче из казивања Пуквиља, и по њему су завојеване границе остале Србима. Истина ће бити у средини. Захваљујући успеху Главашеву, на тој је страни остао дуже време један појас земљишта, на коме није било сталне турске иласти, а који ни Срби нису држали.

6.

Летимичан поглед на суштину догађаја, које смо овде изложили, оправдава, надамо се, речи које смо у почетку овога прилога написали за карактеристику ТИХ дана. Према непотпуности грађе, која се морала пабирчити, остају поједини одсеци у излагању непотпуни: где што недостају, видимо, објашњења за случајеве који ве-

' К. 0. Протић у Годишњици ХИ.