Godišnjica Nikole Čupića

ВОЈВОДА НИКОЛА СКОБАЉИЋ 119

вога Брда, као и из Врања, у плодно поље слива р. Ветернице, у плодну равницу старе Дубочице, у Лесковац, Ниш итд.

Ц Војвода Никола Скобаљић и одбрана Дубочице.

Сви који су ово питање разматрали, узимају да је Никола Скобаљић разбио Турке код Бање, близу Врања, врањске Бање. Па и Ј. Х. Васиљевић, видеће се даље још боље на своме месту, и ако вели, да нема сумње да је Никола Скобаљић стајао у јакој вези с војском у Ситници а да, ако би бранио крај око врањске Бање, Врања и Моравице (улива се у Јужну Мораву близу Бујановца), не би имао никакве везе с оном војском у Ситници, опет усваја: да је Никола Скобаљић прво потукао Турке у врањској Бањи, а за тим пошао на југ, уз Јужну Мораву, и ударио на Султана „где је испред Карадага, или Карпине, или испред Кончула“,: био побеђен и ухваћен.

Да докажем да је погрешно, што се узима да је војвода Никола Скобаљић потукао Турке у врањској Бањи и да, у опште, није било борбе у жупи Иногоште, Врање и Прешево, а тиме и да нађемо право разбојиште између Турака и Николе СОкобаљића, ставићу ово питање и потражићу и одговора на исто.

Да ли је Врање, жупа или град, и Прешево, па ж Иногоште, било у власти, у деспотовини, деспота Ђурђа СОмедеревца за све време владе његове, или није било никако 2

Познато је, да је у рату деспота Стевана и брата му Вука противу Турака и Ђурђа Бранковића (Смеде-

1 Ј. Х. Васиљевић, годишњица Ник. Чупића књ. 16, стр. 821.