Godišnjica Nikole Čupića

ВОЈВОДА НИКОЛА СКОБАЉИЋ 139

(не кажу ко, но да ли је Скобаљић или ко други не знају) предао чим су Турци заузели Вртешку, вис, ту у близини ове тврђаве, куле, јер је она виша од места на коме је кула подигнута."

Но, и ако се није запамтило име томе војводи, када се узме на ум, да је Скобаљић био последњи војвода у одбрани овога краја, онда се мора узети да је овог свог последњег војводу, ову последњу своју одбрану, народ овога. краја и запамтио.

Ако је истина да Врање с облашћу, како сам напред изнео, није било у власти деспота Ђурђа-Смедеревца и када је Глубочица-Дубочица-Кислина, а Турци њу 1454. год. пленили и у њој ухватили Николу Скобаљића, онда је јасно да је борбе војводе Скобаљића с Турцима било у Дубочици а не у врањској Бањи, нити у пределу око Моравице, Карпине, Карадага или код другог места.

После победе над Скобаљићем, Дубочица је постала плен Турцима, а наши летописци бележе да су ове 1454. год. Турци пленили Поморавље и Топлицу. Под овим „Поморавље“ разумем пределе у Дубочици поред Мораве ка Топлици. Значи, Турци су пленили и опленили Дубочицу (елив реке Ветернице) и Топлицу, па Топлицом, добрим, угодним и стратегијским, друмом, преко Прокупља, Куршумлије, Бање (код Куршумлије), Подујева, Приштине, дошли на Косово и даље. Све су ове крајеве опленили и опустошили.

Нешто услед зиме а више, врло вероватно, што их је победа над Скобаљићем стала много жртава, Турци ове године не покушаше да даље освајају. Султан се

' в, предање народно у М. Милићевића, Краљевина Србија стр. 62. и 63. 2 Ст. Новаковић, годишњица, стр. 342.