Godišnjica Nikole Čupića

170 ГОДИШЊИЦА

Као год биографија, тако је и песама (да сад на. ове пређемо) било у Ђорђићеву делу више него што их сад има.' У једном рукопису који је данас изгубљен биле су, по уверавању проф. Јагића који је тај рукопис пре дужег времена имао у рукама, > у биографији Шишка Менчетића, поред оне с насловом Ббагетљ Ттепићег (почиње: „Кад фа уп рмапрт...“) коју и данас имамо у делу, још и ове три под насловима Птага 87 та тедо 1; зар зђ0ј/ћ, бат, гебт % пио те пе 50: Да јој гатат зћигтту, и Оддбедар ћепи атдеозки (Фероћи, бтаћ гатезе“ којих данас немамо у очуваним рукописима Борђићева. дела.

Име овог Ђорђићевог дела како му ми данас дајемо, као да му није дато од самог аутора. Цријевић који је Ђорђићево дело добро познавао, пошто га је чаки преписивао, не назива га ни једанпут именом Удмае еђ саттата. Оп га, као што емо видели, описује речима: „грађа (арратаћиз) за израду каталога оних Дубровчана који су у књижевности били знатни“, и те му речи служе место наслова. Цријевић га још зове Адретзата (белешке), Адретзатта (теотдгата. То чини у свом делу Б;рфоћеса Кадизта а у биографији Сава Бобаљевића, >)

1 Као што и сам наслов показује, у Борђићевим делима, има, уз многе биографије, и песама од оних којима су биографије посвећене. 2 бфатб равев, 11, увод к издању Рјезата 9. Мепсенба % 6. Птаса од проф. Јагића.

3 удав ећ сатпипа, биогр. 51. Мепз15.

4 (ве су песме штампане у Рјезтата 5. Мепсенса (Зфат ргвсг, М, 50, 51, 57). Видети и примедбе на местима где су те песме штампане.

5 „- фпае ехфал! та Јопафи Сеогоп Адуегзагиз“ (Сетфа, ВИ. Хас. ТУ. биогр. Зар.Вођа1. сар. ТУ).