Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 185

вољно да покаже колика је вредност Живота и песама као извора за познавање биографије дубровачких писаца“,

Ми смо говорили о вредности Ђорђићева дела као извора за изучавање биографија дубровачких писаца, према · данашњем познавању овога дела дубровачке књижевности; пређимо сад на вредност коју дело има уопште, према начину како је рађено и писано.

Ван икакве сумње, дело је писано савесно и са познавањем ствари. Ђорђић је први почео у већем обиму радити на дубровачкој биографији и писати животописе евих главнијих дубровачких писаца, и он је тога ради ушао у познавање свега што се на живот њихов односи дубље него што ву његови претходници то могли чинити. Он је на све стране“ скупљао податке о животу писаца о којима је говорио, и брижљиво читао њихова дела; помоћу тога двога, он је савесно писао своје Љивоте и песме.

Прикупљајући податке о животу писаца, Ђорђић се трудио да пробере оне који су поуздани и лотврђени, а

' По себи се разуме да смо ми овде говорили о вредности коју Животи ш песме данас представљају као извор за проучавање биографије дубровачких писаца, а не о томе је ли ово дело вредно да се изда. О вредности за издавање једног споменика, решавају и други разлози, које нећемо сад набрајати. Циљ издавању споменика, у осталом, тај је да се студије по овој или оној научној области подстакну јаче и упуте на што тешњу везу са изворима ; главна је корист од издавања у томе што се студије директно везују за сам издани споменик, а престану ослањати се на радове онога који се тим споменицима служио. У осталом, Животи и песме нису вредни издавања само по томе што садрже бпиографске податке о дубровачким писцима, него што често пута садрже и џесме дудровачких песника које су се само у овом Ђорђићевом делу очувале, а не и у којем другом рукопису.

2 0 изворима које је Ђорђић за ово дело 6 в. засебни одељак у овој глави.