Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 195

прихватио те по својем обичају опћими Фразами искитио Апендини, а из њега пријеђе на касније литерарне историке“. У истинитост те вести одмах је посумњао проф. Јагић који ју је први и саопштио као Ђорђићеву, али је данас, после биографских истраживања проф. Јиречека о Шишку Менчетићу и Бору Држићу, потпуно јасно да је та вест неистинита, и то из два проста разлога: прво, што се Шишко Менчетић оженио тек онда кад је Држић био поп; и друго, што Шишко није имао ни једне кћери него саме синове. У биографији Марина Држића има такође погрешака. Пре свега, могло би се као погрешка рачунати и оно што се хоће да одреди година кад је породица Држића од властеоске постала пучанска.“ Ђорђић је ту јамачно хтео ставити годину 1526, 1348 или 1399 које дубровачки летописци разно узимају као годину преласка Држића у пучанство. Међутим, те су године нетачне, као што је нетачна и вест о овом преласку. По испитивању проф. Јиречека зна се данас да су биле две породице Држића: једна властеоска, која је угинула пре краја ХТУ века; и друга, пучанска која се јавља у другој поли истог века и којој су припадали песници Боре и Марин Држић.“ Затим је погрешка оно што Борђић вели да. су Марина Држића оптужили да је узео из Ветранића

ђићевом погрешком за Миха Бунића (в. даље). Али Цријевић у свом делу ништа о томе не говори, нити уопште помиње да је девојка коју је Држић волео, била Шишкова кћи (ВЊ'!. Кас. П. биогр. 6. Пагзтаз). О тога држим да је ово пре погрешка преписача него Ђорђићева.

1 Зђатг реза, П, стр. УП.

2 К. Јттесећ, Пет тасизатвеће Паећбег У ЗКко Мепсене (Атећо ј. чаг. Рем. ХЛХ Ва., 74).

3 „Мамгпиз Пагзшвз ех аппаџа гатћа, дпае 11 стуЏешт огатет Чеуојшфа езђ аппо.... (година није стављена)“. В. Утае еф; сатт. биогр. М. Пагзиа.

а К. Јотесек, наведено место.

13%