Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 291

издваја и истиче исусовце међу сувременим књижевницима, а не чини исто са књижевницима другога ког Фратарског реда. Држим, у осталом, да је ово Џисмо старије од „Кивота и песама, и изгледа ми, по малености и скромности његовој, као први покушај Ђорђићев на дубровачкој биографији, којем је доцније имало еледовати веће и опсежније дело Животи и песме.

_ Ко је био овај поп Радо, није ми познато. Јамачно се није у то време бавио у граду (Дубровнику) него негде на острвима или другде по дубровачкој области, а још волео књижевну прошлост дубровачку и занимао се њом, те му с тога Ђорђић и писао.

У Џисму попу Раду поменута су 68 књижевника. "Број. је дакле мањи од онога који је у Животима и песмама али ипак у писму има поменуто неких писаца више него у Кивотима и песмама, п то су: Франо Радаљевић, Јуније Палмотић, Марин Бурешић, Михо Бобаљевић, Никола Дмитрић, Рајмундо Замањић, Шишко Ђорђић, Шишко Гундулић, Стијепо Ђорђић, Винко Балач Вице Братути, Бенедикт Рогачи, Иван Лукарић и Јакета Палмотић. Кад се пак узме у обзир да су првих једанаест писаца забележени у оном раније помињаном Саћаодиз (теотдгатиз“ да су дакле по свој прилици били

' Додатак Ђорђа Матеји овом писму писан је пре 1721 пошто је „Х. кај. Јаппагазв МрСОХХК умр'о Иван Шишка Гундулића, а Матеји га у свом додатку као жива помиње. Ово каже Цријевић: Та мтуја адћис асетеш (Јоаппет бппашат) Јапдавиз уп Сеоготив Мабћае! ја рагуо дподат Шизитши утогшт ејепесћо Јапдауњ ћаа уетђав... (следе речи из додатка Матеји) В. Сетта Вћ1. Вас. 11 биогр. Јоаппез бппаија |егбиз. — Ово значи још да су Ђорђићева дела преписивали још за живота његова, пошто је Ђорђић умро 1787.

2 У писму попу Раду стоји само презиме: „Уе И тог Вгаћи “, ади то је јамачно само Ушсеп2о Вгабши (в. П. главу овог чланка стр. 166, прим. 8).

3 В. П гл. овог чланка (наведено место).

15"