Godišnjica Nikole Čupića

· 236 ГОДИШЊИЦА

госиљају. да тим кума узме детињу косу у скут од сукње и прилази гостима, а они бацају у косу колико ко хоће новаца. Тај новац кума преда матери а ова за њега купи што детету. После овога се руча, пије и весели. Пред разилазак мати детиња дарује све пешкирима, марамама или чиме може, а куми обично поклони ципеле: — Кад дете за дуго не може да проговори, онда се украде од просјака мало хлеба и да се детету да поједе и онда верују да ће брзо проговорити.

2. Сунет.

И ако у Србији има доста Цигана мухамеданске вере, ипак нису сви сунетисани. Само скоро досељени Цигани (Корано рома) врше сунет, остали о томе често и не знају шта је то и не врше га никад. Ја сам о сунету бележио од Цигана клинчара у Алексинцу. Они су сви сунет исто онако као и сви Цигани мухамеданске вере у Турској.

Сунетисање се врши између четврте и шесте године, али може бити и доцније. Сунетисање се врши у лето,

Ради сунетисања воде Цигани своју децу у Ниш берберину, који је вешт томе послу или берберин дође у Алексинац. С децом иду увек њихови родитељи и родбина.

Деца се најпре окупају, па их онда обуку у нове или стајаће хаљине, а Фесове им оките новцем па их онда сву скупе у једну собу. Једно по једно пољуби берберина у руку, па онда сва изађу из собе. За тим по два човека уводе једно дете за другим берберину у собу где такође има по неколико људи и берберинов помоћник. Дете се скине голо, само остане кошуља на њему. Један човек ухвати дете позади, подметне му своје колено у леђа и навали према себи. Други га човек ухвати за