Godišnjica Nikole Čupića

ОБИЧАЈИ У ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 2417

готово све женскиње иде на игранку у авлију, где је наложена ватра. Она жена у мушком оделу води коло, а остале се хватају у коло где која хоће. У коду играју сад и мушкарци, који до тог времена нису имали приступа међу женскима.

У среду још пошље младожења млади четири калема жутога тела (жице), па кад буде у четвртак ујутру тај се тел ситно исецка, па се млада најпре умије и лице јој намажу најпре медом и крмезом а за тим га поспу оним мрвицама од тела, те изгледа црвено и жуто као златом поливено.

У четвртак пре подне зове младожења са свирачима госте својој кући па, пошто ручају, иду са свирачима, али без младожење по младу. Међу тим још пре подне дођу младиној кући крушке. То су три или 5 женских (могу бити девојке или младе жене, али не смеју бити трудне) које представљају оно што је у младиној кући. Пошто дођуи младожењини гости, одиграју по неколико кола. За тим младожењин отац тражи младу да је води. Њен отад тражи у накнаду 5—10 ока вина, које момков отац одмах и даје. За тим младин отац или стриц или брат узима младу у наручја па је носи у кола и предаје крушкама. Млада је обучена у одело што јој је младожењин отац купио. Лице јој је покривено дуваком, а преко дувака су пуштене жице од тела. — Кад кола с младом пођу, отац је три пут викне по имену, она се одазове али иде даље. СО девојком у засебним колима носи се девојчин дар. Сватови с младом пролазе кроз варош свима главним улицама и иду младожењиној кући. Пред кућом узима младожењин отац младу и носи до кућњег прага. Ту дочекује младу свекрва са ситом у коме је јечам, па га даје млади. Она узме сито па јечам баца шаком преко сватова. Кад сав јечам избаци баци и сито у вис. За тим свекрва да млади један чанак меда а она