Godišnjica Nikole Čupića

248 ТОДИШЊИЦА

умаче прсте од обеју руку у мед и маже њиме довратник и с поља и изнутра. За тим јој свекрва да три хлеба и она с њима уђе у кућу. Ту јој свекрва узме хлебове из руку, а младожењин брат јој пиштољем подигне дувак с лица. После овога. млада непрестано остаје у кући.

Остали сватови оставши у авлији узимају један дугачак пешкир из младиног дара па га један од сватова веже на дугачку мотку и измакне се по даље од сватова. Млади људи се издвоје и с одређеног места сви у један мах потрче ка мотци и ко први стигне добија пешкир. — За тим настаје игранка.

Пред вече се метне вода на ватру да се загреје. Ту воду морају захватити младожењини другови. Па над се вода угреје они и окупају младожењу у њој. да тим они простру и постељу где ће младожења с младом спавати. Под постељу сваки од њих метне по једну пару. За тим узму младожењу и изведу напоље и воде свуд по комшилуку да љуби свакога у руку па и децу, а онда га одведу оцу, кога младожења пољуби у образ и руку. Отац му тада рекне: Просто нековел туће, синко, со аракљом, ту три јаг! (Просто нека ти је, синко, што сам те чувао од ватре !). После воде младожењу мајци. Пред мајком клекне на колена и пољуби је у образ и руку, а онајму рекне онако исто као и отац и почне да плаче. Затим га друштво одведе до собе где је постеља и где већ чека млада. За то време другови младожењини певају турску песму: Алах иђбер! — Кад буде пред собним вра. тима друштво отвори врата па гурне младожењу у собу. Кад младожења уђе, нагази младу на ногу и дигне јој дувак, а она њему одмах пољуби руку. — Тада он узме тепсију па јој полије те се умије од меда и тела, па онда узму ону погачу што је мешена у понедељник, па је држећи је он једном руком а она обема рукама разломе. Пошто је разломе умачу погаче у мед и вечерају. Чим