Godišnjica Nikole Čupića

ОБИЧАЈИ У ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРВИЈЕ 249

седну да вечерају мора да уђе још један младожењин друг да с њима вечера. — Пошто вечерају друг изађе а младенци остану и лежу да спавају.

Напољу пак сватови играју и веселе се целу ноћ. Кад буде пред зору дођу под прозор те разбуде младенце. Једна старија жена уђе ка младенцима и пита младожењу: Шта је билог — Добро је одговара младожења, ако је млада била поштена. да тим та иста жена узима младину кошуљу па је метне у сито и износи напоље, да види свет младино поштење. Ако млада не би била дотле сачувала поштење, онда се кошуља не износи.

После овога се млада и младожења окупају и обуку. Младожења веже пару у пешкир и изађе напоље и рекне: Сабанарала ! (Добро јутро!) па пошкир да свирачима, а свима па и деци пољуби руку. После тога млада послужи све редом кафом и врућом меденом ракијом. — Једна старија жена узима крваву младину кошуљу па води коло и подиже кошуљу у вис. За тим меће кошуљу у ситоин иде те купи бакшиш. Младожења узима ибрик са ракијом и иде тасту и тамо све редом пољуби у руку и послужи ракијом па се враћа.

Тога дана младожењин отац закоље две овце па спрема ручак на који позива госте свечано са свирачима. Пред ручак пије се ракија и за то време изнесе се празна тепсија, па у њу прво баци бакшипа младожењин стриц па онда сви редом како ко може. Тај новац иде младожењи. |

Још од јутра младеж игра и весели се, а у игри учествује и млада. После ручка излазе на игранку сви сватови и играју до мрака.

Тиме се свадба завршава.

Оваква је свадба у Корано - рома, кад се девојка, проси, али бива и то да девојка побегне за момка и тада се њихови родитељи мире (миринђаволе) и то опет иду