Godišnjica Nikole Čupića

250 ТОДИШЊИЦА

три вечери на мир док се не намире. И у овом случају мора „момков отац да плати за девојку, али су сви обичаји, ма да су исти као и у првом случају, ипак много простији.

У ових Цигана нема случајева да свекар живи са снахом. |

Кад хоће муж и жена да се разведу, отидну опи, пред њим муж исплати жени суму која је означена у нићаје, па оџа поцепа нићаје. У старије време нићаје се исплаћивало и цепало само пред збором Цигана.

Код ових Цигана има и бигамије, али кад се узима друга жена, онда нема свадбе, но се само иде оџи за нићаје. Опа тада пита старију жену прима ли ову другу, па ако је прима, онда остају обадве, а ако је не прима, онда јој се исплати нићаје и узима све покућанство па иде, а место ње остаје ова друга. |

Нема случаја да је Циганин имао више од две жене.

Кад два или више браће живе у једној кући, па старији брат умре, онда млађи брат може да узме и његову жену, али старији брат не може да узме млађу снаху.

Влашки Цигани имају влашке свадбене обичаје.

5. Смрт.

И самртне обичаје различити Цигани у Србији различито врше.

Цигани чергари, кад виде да ће човек умрети, оку пају га и лепо обуку, и ако умре, тако и остаје. Мртвац лежи 24 сата несахрањен. За то време чувају га да га нешто не прескочи, јер ако га прескочи, повампириће се. — Кад хоће да га сахране положе га у гробу, а преко њега метну даске да не би земља пала непосредно на њега. После сахране у кафани или код куће части се за душу покојникову: ракијом, сиром и хлебом. За три дана се не пије вина ни кафе нити се једе меса. — Сем овога даје се мртвацу подушје у суботу (ефта ђиве — седам