Godišnjica Nikole Čupića

252 ГОДИШЊИЦА

ћефин (покров), па пошто му све рупе на телу запуше памуком, још му у сваку ноздрву метну по мало Лафурије (канфора), увију га у ћефин који вежу изнад главе и испод ногу. За све то време гори мртвацу изнад главе лојана свећа.

Мртвац лежи у кући свега 2—3 сата, а ако умре увече или преко ноћи онда лежи док не сване.

Сандук се не гради за мртваца нити се у сандуку сахрањује, већ га метну на носила и четворица га носе на гробље. Кад га донесу до гроба, онда га положе на земљу и копају му гроб до 1'/, метра дубоко. С леве стране у гробу ископају удубљење за половину ширине тела. Ако је Фамилија умрлога у стању да код куће закоље курбан (овна) у гробу мртвацу простиру асуру, а гко не,онда га сахране без асуре. Овај се курбан коље одмах чим се мртвац од куће понесе тако да се и подели док се мртвац сахрани. Мртваца метну у оно удубљење а преко њега метну даске у косо тако да на њега не може земља пасти. Мртвацу се метне у руку и по 0:20 динара да би на ономе свету купио себи кућу. Преко дасака баце земљу и пошто гроб буде покривен земљом пободу код главе и ногу по један колад о који разбију тестиче с водом које тога ради донесу од куће, а за тим метну на гроб алве па се сви послуже и: пођу кући. Пре но што дођу кући сврате на реку те оперу руке, а за тим иду у кафану те Фамилија части за покој душе ракајом. На место где је мртвац издахнуо метне се лојана свећа да гори и по једна шољица воде. _

Трећег дана иду на гробље и носе воде и некуваног пиринча па тиме поспу гроб. Седмог дана чине то исто. Четрдесетог дана кувају пиринча с месома и без меса па се то с парчетом хлеба дели за покој душе умрлога. Кад буде шест месеци од смрти, меће се мртвацу камен изнад главе и код ногу а тада се и гроб