Godišnjica Nikole Čupića

262 ГОДИШЊИЦА

6. Празници.

И у празновању појединих дана Цигани се међу собом разликују.

Цигани хришћани празнују и славе оне исте дане које и Срби. Мухамеданци пак имају својих празника, али ни код њих нису код свих исти празници. Но ово нису ни све турски празници већ су неки као што ће се видети чисто цигански.

0 празницима Цигана хришћанске вере нећу ни говорити, пошто су то српски празници са истим обичајима, већ ћу говорити само о онима мухамеданских Цигана.

Најзначајнији празници Цигана мухамеданске вере су: Нова Година п Ђурђев-дан.

а) Нова Година. — Нову Годину не славе сви Цигани подједнако већ различити Цигани различито.

Давно досељени Цигани у Алексинцу зову Нову Годину ево Берш пли Василија (по Св. Василију чиј је празник тога дана). У очи тога дана месе колач вечерњак и главни колач. У вече уочи Нове Године запале. воштану свећу, домаћин узме тамњана па га метне на жар и окади вечеру и чељад. После тога сви се стојећи поклоне Богу па пресеку вечерњак и вечерају. После вечере угасе свећу средином од колача, па тај залогај поједе домаћин. — Сутра дан запале свећу те гори цео дан. На подне секу главни колач у накрст онако исто као и Срби и преливају га вином. — Тога дана за јело и за част кољу само ћурке. —- И пре подне и после подне иду један другоме на част а долазе им и Срби. — После подне је весеље и игранка, које се наставља још за два дана.

Давно досељени Цигани у Јагодини зову Нову Годину Васуљица. За тај дан меси се колач, а од истог