Godišnjica Nikole Čupića

268 ГОДИШЊИЦА

Цигани чергари на Ђурђев-дан још око пола ноћи мећу на ражњеве јагањце, којима не скидају рогове, и пеку их. Пошто пециво буде готово они обуку најбоље што имају од одела и почисте под чергом и око ње па онда постављају софру и ручају. Мило им је кад на ручку имају и по кога госта Србина или Диганина. Пре но што ће почети јести два настарија Циганина узму по једну јагњећу главу у руке па један рекне: Што имам лепог дората! На то ће други: Види ти мог алата, он

је још лепши! — Кад је лепши колико тражиш прида па да трампимог — Дај ми пет дуката и твога коња па је трампа готова! — Ево ти пет дуката и нек је срећно !

— За тим промене јагњеће главе, рукују се и пољубе као да су коње променили. За тим пију, ручају и веселе се пелога дана и целе ноћи.

У Врањској Бањи Цигани мухамеданске вере сматрају Нову Годину као домаћу славу, а Ђурђев-дан као општу те га заједнички прослављају онако као што и Срби прослављају своје сеоске славе. Весеље траје само један дан.

Најзанимљивији је пак Ђурђев-дан у Цигана Корано рома који су се скоро доселили из Турске или који су се затекли од Турака. Ја сам овај обичај бележио од таквих Цигана клинчара у Алексинцу.

са о чове са урјавде. Тада су сва деца обучена. Ај] саобакхре са шариме, Јатањци су сви шарени, саобакхре са шарима. јагањци су сви шарени. А] кад урјава тели антерија, Кад ћу обући од тела антерију тели антерија. од тела антерију 2 А] кад пандава хумија шамија, Кад ћу везати Фину шамију 2 хумија шамија 7 Фину шамију2г Ај кад урјава сандади шалваре _ Кад ћу обући сандали талваре сандали шалваре 7 сандали шалваре 2

Ај] кад урјава ђурђули кошуља, – Кад ћу обући ђурђевску кошуљу, ђурђули кошуља 2 ђурђевску кошуљу 2