Godišnjica Nikole Čupića

34 ЦРТИЦЕ

Зданије код Јелена. У почетку пете десетине прошлога века подигао је Кнез Михаило Обреновић велику трокатну кућу на покој близу Саборне београдске цркве. Та је кућа на свом јужноисточном рогљу имала од бронзе Јелена, као свој белег. Зато се најпре и звала Зданије код јелена. После једнога пожара у тој кући, Јелен је скинут, и она се даље звала Зданије. Доцније је Кнез Александар Карађорђевић начинио здање на пијаци (оно што је данас општински суд). Тада се она КнезМихаилова кућа прозвала Старо Здање. Још доцније, та се кућа прозове Гранд готел. У тој кући пре пожара била, је велика сала за позоришне представе. А у њој су сен они пријатељи Илирства четрдесетих година састајали и своје идеје ширили. Место тога, састајања звало се Илирска касина. И та је касина изазвала Београђане, који ни мало нису симпатисали Илирству, да оснују Читаоницу, која се у свом почетку звала Читалиште, које је отворено у општинској згради, баш преко пута од тога „дданија“, 24 Фебруара 1846. Гледај Читаоница.

Зелени венац. На оној београдској пијаци у коју улазе улице: једна с Теразија, друга од Старог телеграфа, трећа од Варошкалије, четврта од Саве а пета из Абаџијске чаршије, има једна старинска, гломазна, двокатна кућа, у којој је некад била мања гостионица. са знаком Зелени венац. Од тога се цео онај крај прозвао Зелени венац.

И пијаца Зелени венац ту је испред те старе куће.

Зерек. Оно место Дубровачке улице, где њу пресеца улица, која од Велике пијаце и полиције води онамо ка Граду, зове се Зерек. Са Зерека се улица Дубровачка доста стрмо спушта ка Дорћолу и иде даље ка Дунаву. Зерек кажу да значи поглед, видик, а оданде и