Godišnjica Nikole Čupića

СЕЧА КНЕЗОВА 65

Гаја Пантелић Воденичаревић — у Гласнику Др. Срп. Словесности, П — прича „како се Карађорђе пре уреченог времена тео подићи против Даија у манастиру Вољавчи, но како га од тог одвратио кнез Матија из Тополе,“ што је било у првој половини јула, о летњем Св. Аранђелу, 1803. За тим долази његово казивање „како је Карађорђе уговорио с Драгутином, трговцем из Земуна, да овај набавља Србима џебану и друге потребе из Немачке,“ па онда „како је Карађорђе поглавите Србе позивао, да се спреме на буну против Даија“ по Св. Илији 1808.

Јан. Ђурић — Гласник, ЈУ — казује такођер о покрету у 1808. години и о Ђорђеву одметању тога лета, описујући, доста детаљно, и један намеравани Ђорђев напад на Сали-агу.

Вук Караџић — Даница, 1828. — са свим у складу с тим казивањима износи слику покушаја и спрема за устанак 1803.

___Баталака износи неколико интересних прилога о спремању н одушевљењу за покрет.

Познато је и писмо владике Петра [ из 1808, у коме се говори о општем устанку идуће године.

Сима Милутиновић из неколико места а нарочито у „Началу устанка Сербов“ — Србијанка, 1 — говори тако исто.

По свему, дакле, нема никакве сумње да би устанак плануо ранога пролећа 1804, јер се из једнодушних казивања савременика види да се више није могло сносити свестрано насиље дахиске управе.

Али — устанак је плануо на два месеца раније, при крају јануара 1804. Због чега Изазван је општом Сечом Кнезова, коју предузеше Дахије.

Остаје питање: од куда дође та сеча"

По смрти Мустај-пашиној дошао је идуће, 1802, године за пашу београдекога Ага Хасан-паша, али суу

ТОДИШЊИЦА ХХИ 5