Godišnjica Nikole Čupića

164 ГОДИШЊИЦА

Мајци збори млађахна везиља: „Дужност ми је послушати мајке, „Мило ми је срдцу угодити, „Сладко ми је добро помињати ! „Не куни ми пребијеле руке: „Рука везе куд је око води, „Око води куда жеља оди, „Кеља оди ди је срдце роди.“

Познато је да је у то доба од прилике и Бан испевао своју последњу песму... „Последња је његова песма „Моји узори“ која је прво била штампана у „Колу“ (1890. године), а у „Дјелима“ је иста песма, нешто прерађена, штампана под натписом „Узори мога живота,“ Та је песма спевана 16. децембра 1888. године, на дан песникова рођења и када ми је покојни Бан дао, казао ми је да после ње неће ни једну песму спевати. Тако је и било.“ (Д. А. Живаљевић у „Колу“ У, 342).

данимљива је била та намера Банова. Она подсећа на књижевничке поступке старих Дубровчана који су му били особити узори.

1Х Никола Беговић

Прота Никола Беговић (1821—1895), књижевни и политички радник, одлични будилац српске народне свести, испевао је леп број песама, које, растурене по листовима, књигама и алманасима, чеклју да буду прикупљене, пробране и у једној збирци изнесене српским читаоцима а понајпре његовим земљацима.

Значај његова рада казује и ова песма која се сада први пут штампа. Године 1878. дао је прота Бес-