Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТАМПАНЕ ДРАМЕ ЈОАКИМА ВУЈИЋА : 185

Жертва смерти, (8 чина) је комад сасвим друкчији, из чистог европског живота; у њему нема „Индианаца“ међу личностима, ни оне тенденције о уздизању дивљака над цивилизованима, и ако у једној епизоди (1, 11) има уздизања Јевреја над хришћанима. То је обичан старински комад, с много старинске сентименталности, о човеку који себе жртвује да своју породицу спасе, о ономе који и у смрт иде да би друге учинио срећнима. Роберт Максвел је та „жертва смерти“. Он је био богат лондонски трговац па осиромашио потпуно; његова жена Аравела, син Алексије, и мати, слепа једна баба (њен тип је најверније рађен од свих у комаду), гладују Формално. Макевел се онда да у тражење рада. Барон Демпестер нуди му да ступи с њим и његовим људима у друштво, друштво коцкара и карташа; он одбије, Флуд му нуди да криво сведочи у једној парници; он одбије. Видевши како Ханс Хартов, „бременоносац“, ношењем терета зарађује хлеба и живи задовољно, покуша и он понети терет, али не може. Приближи се богатом „винопродавцу“ Харингтону, затражи од њега рада, и исприча му своје „нешчастије“ ; Харингтон, којем се син баш тада удавио, налази да Максвелово „нешчастије“ није ништа спрам његовог, и не помогне му ништа. Думфрис му нуди једну службу али у Индији; Максвел се премишља јер мора оставити женлу. У то види Малвина, свог старог пријатеља, који му је на најдискретнији начин послао тога дана новаца, и врати му тај новац. Неће он од Малвина новац да прими, друго нешто тражи он од њега. Малвин

' Жертва Смерти, едно Позоришце у три дђистви, списанно Јоактмомђљ Ввичемљ. Вљ Б8бдинћ градћ. Печатано писмени при Славено-Сербскои Печатни Крал. Всеучилица Пештанскаго. 1812. 80.

Листи 32 непаг. — На крају, другом руком: Видае (Фе 80" Апг. 815. Јиартитабиг), Сеогетиз Ребгоујев, Веулвог Шфгог(и). — Рки.

је својина К. (О. Акад. Наука (в. Кат. бр. 189).