Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТАМПАНЕ ДРАМЕ ЈОАКИМА ВУЈИЋА 195 појавио изненада сам Штуфорд. Преобучен и под именом трговца Сунгтона, он је на острву од почетка комада, "посматра све и пе казује се ко је, тледа само да умилостиви Барингтона и доказује му да „сви људи есу наша браћа“, за шта овај Фантастично немилосрдни деспот неће да чује него се држи сасвим друге и супротне теорије: „истребити се мора, каже он за црнце. ова стока. на свјету.“ Али ШтуФорд напослетку и учини своје. Најпре извуче Накира из воде, по том избави Кеантилакву из клада, спасе Сули од. смрти, и напослетку, у последњој појави, изиђе „с орденом и звјездом на грудима“ (на шта следује једна „отпочивателнаја“ за време које сви имају времена зачудити се а Сули пасти у несвест), смени Барингтона с дужности и постави на њу Ксантилакву, којем поклони и један не мали део прихода за десет година; Сули и Квирли узимају се при том.

Чија је ова мелодрама коју је Јоаким „списао“, и сматрао за потребно пружити публици, уз објашњење (в. то објашњење у наслову) да су Негри „сви они људи који су по цјелим њиховим тјелу црни какогод шешир“, нисам могао наћи,

После Негара вероватно, а пре 1826 године, Јоаким је израдио још три драме: Лредувјереније сверту состојанија и рожденија, Сирома стихотвореи и Ослико и Бериза или љубов измежду негри.

Предувјереније сверту состојанија и рожденија' (3 чина) је, као што се већ и по наслову може погодити, један комад с тезом, с две тезе ако се хоће, о „состојанију“ и о „рожденију“; у њему се износи данас већ и сувише банална идеја како племство није врлина,

1 Џредувђренље свертв Состолна и Рождетл. Едно гавно позорице у три дђиствја; преведенно Јиоактмомљ В8бичемљ, Славено Сербскимљ Описателемљ. 4%. Листи 20 неџпаг. — Рки. је својина К. С. Ак. Наука (в. Кат. бр. 184).