Godišnjica Nikole Čupića

218 ГОДИШЊИЦА

на њу вратити) наиме, која је из 1820 или из 1836 годипе.' Сибињска ума је тако исто „романтическо позоришче у четири дјејствија“ као и Сербска принцеза Анђељија; у њој је истоветна интрига, исте сцене, исте речи („како видим, та теби тече вода из очију“, каже и. пр. у њој Гарбанов своме другу у 1 чину, 11 појави, као што то Петрушан Клошки каже, на истом месту), само су неке ситнице промењене, имена на пример. Не ни имена сва, јер Ковар, Сива и Сокол н. пр. Фигуришу у Сибињској шуми исто као и у Сербској принцези Анђелији, него само имена историских личности. Батори се зове Алмарих, Форгач Доброслав, Естира ОлФрида, Анђелија Елисина, итд“ И народност је у неколико промењена: место српске долази бугарска, Елисина је бугарска принцеза, Доброслав „посланик у Болгарију“; Ердељ је остао и даље као главна позорница, како и наслову одговара. Јоаким је, дакле, у Ссрбској принцези Анђелији дао само своју ранију Сибињску шуму, мало посрбљену.

дим8 Град5. Џечатано вљ СОлавено-Сербскоп п прочихђ восточнинхљ азнковђ Џечатни, Гралевскато Всеучилица Пештанскаго. 1820; пребрисано је ч ово што је туђом руком писано : ђет Уба бр ће; феестапјгађе. 90. Листи 59 непаг. — На крају, другом руком: Видае фе 29% Јапи 1829. Оп1заја рас. 7%, 188, 158, 16%, 89%, 418 «5 сог. раџ. 15% « 168 сог. Ппргипафвиг. Јоаппев УшКкоушз от. п. п. КИиз Ралосћивз Видела «4 Прегипаа Табтогит Шугсопт ас Отаесогит Сепвог. — Ра, је К. С. Акад. Наука (в. Кат. бр. 192).

1 Ван икакве је сумње комад био готов 1820, али су иввесне измене чињене доцније, као што се види по рукопису, и дело је тек 1886 било коначно спремљено за штампу.

Б Именају Сербској принцези Анђелији боље одговарају предмету него она у Сибињској шуми. Док су ова последња Фантастично измишљена, она прва се налазе у историји Ердеља. У почетку ХУП века био је у Ердељу један Батори (то је, у осталом, позната стара кнежевска породица) као кнез, један Форгач војсковођа, један палатин Турзо, итд.