Godišnjica Nikole Čupića

166 ГОРЊИ ИБАР СРЕДЊЕГА ВЕКА

сафу, док барски надбискуп, Марин Бици, у свом извештају од [610 г. бележи дљ је православни владика живео тада у једном манастиру близу Трепче, вероватно у Мажићђу.

Ван сваке сумње, православни владика, кога помиње надбискуп которски Марин, и митрополит вучитрноски, по чијој је наредби пшсан Триод у храму Св. Николе Сибовачког у Чичавици, биће једне исте епархије, на име вучитрнске, која је установљена, после косовске катастрофе у држави Бранковића за Трепчу, Вучитрн и Дреницу. На тај начин оснивањем вучитрнске јепархије раскинута је духовна заједница између Трепче с једне, а Бањске и града звечана с друге стране.

Трепча са својим рударством беше неисцрпни извор за богатство куће Вука Бранковића и доцније његове породице. Видели смо раније да у Трепчи за владе цара Душана заповедаше кнез, као представник царске власти, а у време Бранковића помиње се често ћефалија. Дубровачки конзул из Трепче водио је бригу о њиховој насеобини у Вучитрну. Међутим многи дДубровчани били су у служби Бранковића, нарочито као цариници и закупници царине, а:често и као дипломате. Године [406 95 марта) госпођа Мара и синови њени пишу кнезу и већу дубровачком, да је властеличић Андро Гучетић држао њихове царине, и да у њиховој земљи није остао никому дужан; након три године доцније беше царинар у области госпође Маре Јакша Бевенугић, Дубровчанин, противу кога су се жалили дубровачком већу трговци из Трепче. Исти је био и године 1415. Другп Дубровчанин, Богиша (1111) држао је царине у Трепчи и Приштини и цеку |ковницу), од 20) Фебруара 1417 дубровачко веће у свом акту саопштава жалбе царинарима Трепче, које су поднете противу њих, пи наређује им да не допусте да се на рупама примају новци господара "Ђурђа. Првог јуна [450 дубровачко веће строго забрањује Соргу челнику

' ма 225. 2 види у Новаковића, Глас ХХХП, стр. 28—29.

дај а КХ

ПИ У ПРИНЦА

Наиса сте оу